miercuri, 27 noiembrie 2013

Tarta cu varza si ceapa rosie

Numar de portii: 6
Timp de pregatire: 1 ora 30 minute
Oare ce bunaciuni ascunde parada lunii noiembrie
Ingrediente:

Aluat:

  • 125 g faina alba
  • 100 g faina neagra
  • 150 g unt rece
  • 1 ou batut
  • 1 galbenus batut cu apa

Umplutura:

  • 100 g varza
  • 100 g ceapa rosie
  • 100 g branza sarata
  • 1 lingura de smantana grasa 20%
  • sare
  • piper


Mod de preparare:

Aluatul este facut dupa o reteta din revista Delicii la cuptor, bineinteles cu putine modificari ;)

1. Cerneti faina intr-un castron, adaugati untul rece taiat cubulete si amestecati cu varful degetelor pana obtineti firmituri.
2. Se pune oul batut si ametecati pana cand aluatul devine omogen. Formati cu ajutorul mainii un glob de aluat moale si nelipicios, inveliti-l in folie alimentara si lasati-l 20 -30 de minute la frigider sa se odihneasca.
3. Ungeti forma de tarta ( eu am folosit una cu diametrul de 20,5 cm insa cantitatea de aluat rezultata se preteaza si uneia de 25,5 cm) cu unt si tapetati-o cu putina faina. Masa de lucru si sucitorul se presara cu putina faina si incepand din mijloc intindeti aluatul pana la grosimea de 3 mm si cu un diametru de 5 cm mai mare decat al formei de tarta.
4. Asezati cu grija aluatul in forma( trebuie sa atarne peste marginile formei), taiati marginile cu un foarfece de bucatarie lasand sa depaseasca cu 1 cm marginea formei. Introduceti in frigider timp de 15 minute intainte sa coacem.
5. Preincalziti cuptorul la 190 C si intepati suptrafata aluatului cu furculita sa nu se formeze bule de aer.
6. Taiati o forma din hartie de copt, cu 5 cm mai mare decat laturile tartei, umeziti-o cu putina apa si asezati-o in forma.
7. Turnati boabe de fasole uscata in forma si dati tarata la cuptor timp de 15 minute.
8. Se indeparteaza hartia de copt si fasolea, ungem aluatul cu galbenusul batut si-l mai lasam 5 minute in cuptor.
9. Reduceti caldura la 150 C.

Umplutura (compozitie proprie si personala :D ):

1. Spalam, taiem varza fasii subtiri, o frecam cu putina sare si o lasam putin la scurs.
2. Spalam, curatam si taim solzisori ceapa.
3. Taiem cubulete branza sarata si o amestecam(cu grija) cu varza scursa de surplusul de apa, ceapa si o lingura de smantana. Asezonam cu sare si piper dupa gust.
4. Turnam umplutura peste aluat si lasam la cuptor inca 30 de minute pana se rumeneste frumos branza.

Pofta Buna!

7 comentarii: